Hem > Jobb > Är detta så smart, egentligen???

Är detta så smart, egentligen???

I veckan besökte jag den förhoppningsvis blivande riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) på en riktigt trevlig kampanj-kickoff där han ordnat semlor så det räckte till halva Göteborg. Hur många blev det egentligen över Rickard?

Hur som helst. Via honom så lyckades jag få nys på Centerpartiets riksdagsledamots Annie Johanssons inlägg om att Arbetsmiljöverket funderar på att inte tillåta ungdomar mellan 16 och 18 år att jobba extra vid sidan av studierna. För er som inte läser Annies inlägg (gör det!) så kommer ett citat från hennes inlägg nedan:

Om Arbetsmiljöverket får som de vill ska skoltid och arbetstid läggas ihop och ingen under 18 år gå i skolan och arbeta mer än totalt 8 timmar dag eller 40 timmar vecka.

Jag vet inte vad syftet är med detta. Men konsekvenserna blir följande:

  • Människor som lyckas och har möjlighet att ordna ett extrajobb (det är inte lätt alltid) ska förnekas detta. Alltså ungdomar med drivkrafter och ambitioner är inget Arbetsmiljöverket vill ha.
  • Arbetsgivarna kommer bli än mer ointresserade att extraanställa ungdomar eftersom de helt plötsligt riskerar böter om skolan+arbetstiden överstiger 40 timmar/veckan. Och den arbetsgivare som trots allt vill ha en drivkraftig ungdom kommer för säkerhets skull förmodligen att anställa denne ändå, men svart, då såklart!
  • Ungdomars möjlighet att få testa på arbetslivet under skoltiden tas bort. Att få möjlighet till detta är särskilt viktigt när man läser på ett yrkesförberedande program och ska ut i arbetslivet efter gymnasiet.
  • Möjligheten för ungdomar att spara ihop till lite egna pengar före 18 års ålder är i stort sett lika med noll för de som inte har goda förutsättningar från början med förspända föräldrar eller liknande.
  • Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet som det är. Detta kommer inte hjälpa då man tar bort möjligheten för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Allvarligt talat. Detta kan inte stämma. Ge mig ett vettigt argument för att detta är ett bra förslag?

Jag är idel öra. Vore trevligt om några bakom förslaget gav sig ut och argumentera för det, men det kommer ju tyvärr inte att ske.

Annonser
  1. 19 februari, 2010 kl. 09:06

    Tja, det blev 20-25 färdiggjorda över kanske. De äts flitigt upp och de överblivna bullarna fryses in så man kan äta semlor i ett halvår 😉

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: