Hem > Allmänt, Jobb > Help

Help

Var med och stöd Svenska Kyrkans fastekampanj 2009. Jag har startat en insamling som syftar till att plantera hundra träd. Om min hink fylls med vatten, innebär det att man kan plantera träd på ställen som riskerar att bli obeboeliga på grund av ökenspridningen. Detta kommer att innebära att vi även bromsar växthuseffekten i områden där det saknas naturliga källor som kan ta upp koldioxiden. Med träd kan dessutom fuktigheten i jorden bevaras och jorden kan användas till odling. Stöd Fastekampanjen 2009. För ett drägligare liv för människor i områden där det råder brist på rent vatten!

Jag tänker inte hymla om att jag arbetar för den här kampanjen och har ett visst intresse av att sprida information om den vidare. Samtidigt så har jag tidigare arbetat med Svenska Kyrkans vattenkampanj och har sett de eländiga situationer som människor utan tillgång på rent vatten drabbas av. Lite kort om vatten och vattenbrist:

 • Mer än var sjätte invånare på jorden har inte tillgång till rent vatten
 • I Sverige förbrukar vi ungefär 200 liter rent vatten per person och dag i snitt
 • Enligt FN ska varje människa ha rätt till minst 20 liter vatten per person och dag. Knappt 5 av 6 har alltså detta.
 • Om de produkter vi konsumerar tillverkas på ställen med vattenbrist, innebär det att rent vatten går till deras industrier istället för till invånarna i första hand.
 • Köp därför så lokalproducerat som möjligt, framförallt i matväg, eftersom det är vår huvudsakliga förbrukningsvara. Välj exempelvis hellre svenskt kött.
 • På grund av att många människor får bära sitt vatten i flera timmar från en brunn till dit de bor innebär det att många barn måste bära vatten istället för att gå i skolan.
 • Ett land utan utbildning, kommer alltid att förbli ett u-land.

Jag tror på hjälp till självhjälp.  Jag tror på mikrolån. Jag tror på de insatser som Svenska Kyrkan gör för att underlätta tillgången till rent vatten. Pengarna går inte som bistånd till korrupta regeringar, pengarna går till punktinsatser. Det är därför man kan göra skillnad.

Merkaptan tackar för ordet och önskar en trevlig helg.

Och en sak till: Den bästa törstsläckaren är vatten sägs det ju, och i våra kranar finns det fantastiskt gott vatten. Finns det då någon anledning att släpa hem tyskt eller franskt källvatten (till och med utan bubblor) från butiken?

Drick mer kranvatten, för din egna ekonomi och miljöns skull.

Annonser
 1. Inga kommentarer ännu.
 1. 7 mars, 2009 kl. 19:14
 2. 8 mars, 2009 kl. 02:58
 3. 31 mars, 2009 kl. 20:58
 4. 12 juli, 2009 kl. 14:54

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: