Hem > Ishockey > Nu Tar Vid Dem

Nu Tar Vid Dem

Ok, som ni redan känner till så hyser jag ett visst intresse för den fantastiska och ädla sporten ishockey. Så nu kommer ett inlägg helt vigt åt mina tankar kring ishockeyn som nämnts i dagarna.

Som ni vet, eller inte vet men lär er nu, så pågår det ett Junior-VM i ishockey i Ottawa, Kanada. Förr var junior-VM inget man direkt brydde sig om, det betydde inte särskilt mycket eftersom det var ändå på riktiga VM de bästa spelarna mätte sina krafter, men denna tid är förbi. Nu betyder inte VM någonting. Visserligen var det länge sedan de bästa var med i en VM-turning men det fanns åtminstone för sådär en 20-år sedan en kedja som gick under namnet KLM (och jag tänker inte på ett holländskt flygbolag) KLM-kedjan spelade i laget som i folkmunn kallades för The Big Red Machine. Ni förstår säkert att det är CCCP eller Sovjetunionen jag pratar om och KLM-kedjan bestod av de legendariska Krutov, Larionov och Makarov uppbackade av de stabila backarna Fetisov och Kasatonov, en sann -ov-kedja alltså.

De var omöjliga, det gick inte att slå dem, så när väl Sverige spelat oavgjort eller till och med slagit dem vid sidan av alla de 10-2, 9-0 8-1 förluster de hade tidigare var det stort. Det var det som hände 1991 i Åbo. Om Sverige slog Sovjet skulle man vinna VM-guld. Jag bänkade mig framför tv:n och njöt. 1-0 Jonas Bergqvist ett vackert slagskott från blå, 1-1 Semaks kvittering från vänster på Rolf Ridderwall (tror jag det var som stod) och sedan då det klassiska målet i tredje perioden där en ung, orutinerad Mats Sundin kommer loss på högerkantet och lägger in pucken mellan bena på Trefilov (tror jag deras målvakt hette) och hans kroppspråk när han märker att pucken smiter in mellan benen är väldigt uppgivet. Vid en snabb sökning på Youtube hittade jag detta klippet som visar de svenska höjdpunkterna från VM ´91, och det är många fina minnen som vaknar till liv. Framförallt minns jag ju Mats Sundin som gjorde två mål på Finland med mindre än minuten kvar och ett mål på USA med mindre än minuten kvar. JA vilka minnen, Det var VM 91 – jag var 11 år och gick ut på tomten och rekonstruerade hela avgörnadet med min bandyklubba och bandymål. Kuriosa: På kvällen anordnades Eurovision Song Contest i Rom, där vann en låt som hette ”Fångad av en Stormvind” framfördes av… ja ni vet säkert.

Men det var inte VM 91- jag skulle skriva om utan Junior-VM och hur mycket roligare det är att titta på juniorerna än det riktiga VM. Jag är själv en ivrig förespråkare för att VM i Ishockey ska göras om totalt eller läggas ned.
Och det är kul att se att det går bra för våra junisar borta i Kanada. Enligt Aftonbladet är Frölundas Erik Karlsson redan kung i Ottawa, då han draftades av Senators  förra säsongen. Många tror att Erik åker över redan efter den här säsongen, men jag tror att det är för tidigt. Det är bara att inse. Erik hade svårt att ta en ordinarie plats i Frölunda i höstas, han kan inte gå in i Ottawas lag nu redan. Han är bra, men han behöver ett år på tillväxt först minst!!! Han är faktiskt bara 18 år. Henrik Lundqvist brukar jag ha som lysande exempel, han stannade i Frölunda riktigt länge, stack över när han var 24, och resten vet nu ju. Henrik är given förstakeeper i Rangers och en av NHL:s bäst betalda målvakter och uppskattade spelare. Joel Gistedt, keeper i Frölunda som stack till Phoenix inför denna säsongen har det varit tyst om. Den enda från Frölunda som lyckats bättre i NHL än vad jag trodde är Loui Eriksson i Dallas. Så det går, men oftast inte. Så Erik, stick till NHL, men vänta gärna ett par år. Du kommer att bli kung där direkt då!

Sen en liten kommentar om debatten kring Niklas Wikegård. Jag gillar honom, jag gillar honom skaprt. Han har humor, attityd, känsla allt som gör att man förstår att han har en passion för det han gör – inte så jäkla slätstruket svenskt som alla tycker man ska vara jämt. Sverige skulle behöva bli lite mer amerikanska och amerikanarna skulle fasen behöva bli lite mer svenska. Sen är det ju såklart lite dumt att Wikegård säger att spelare är korkade. Det hör inte riktigt hemma i sammanhanget. Men annars, mer Wikegård i TV. Jag minns när han snackade taktik med de svenska hockeytjejerna i studion. Han visst inte att han filmades och jäklar vad han hoppade och studsade han var så alert och ville göra allt han kunde för att ge dem tips inför semifinal eller om det var finalen. Hittade tyvärr inte det klippet men hittade ett annat, som är så jäkla skönt. Visserligen scriptat men ändå.. Kan man ogilla en sådan här hockeyexpert?

Vilken hockeykväll det blir ikväll: Först Frölunda-Linköping, sen Sverige-Slovakien i J-VM. Ok! Nu tar vi dem, nu tar vi dem. OK! Nu har vi dem, nu har vi dem, så koppla grepp och släpp ej tag ni Moder Sveas bästa lag…

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: