Hem > Allmänt > Tomorrow

Tomorrow

Över hela världen dras det en lättnadens suck. Att Obama valdes till president stod rätt tidigt klart under morgontimmarna, hade resten av världen röstat så hade det varit klart redan innan Republikanerna utsett sin presidentkandidat.

I resten av världen blickar man nu fram mot morgondagen och det nya USA, det USA som återigen ska bli en trogen allierad i västvärlden, men kanske också få den status som Bill Clinton lyckades med när han bättre än någon annan klarade av att medla i mellanösternkonflikten. Då var det mellan Yitzhak Rabin och Yasser Arafat -båda nu avlidna.

Så vilket hopp ska vi nu ha på Barack Obama?
Ja, som många medier redan nu påtalat så ska vi nu inte vänta någon remarkabel förändring med start 20 januari. Bush-eran är då över till mångas stora lättnad, hade möjligheten funnits att bli vald för ytterligare fyra år hade han ändå inte lyckats. Läste att hans popularitet som president låg på 22% i oktober. Jämför det med nästan 90% efter 11 september 2001.

Faktiskt så har börserna i Asien och Europa öppnat neråt, vilket man faktiskt inte trodde att de skulle göra vid en demokartisk valseger. Att Obama ska komma in och stabilisera ekonomin och börserna, tror jag fortfarande är på tok för tidigt att spekulera i.

Obama har tydligt talat om att han vill att omvärlden ska få en bättre syn på USA, och omvärlden (överlag) vill ha en bättre syn på USA. Jag tror de flesta är överens om att USA bör vara en ledande nation i världen och inte tappa anseendet, med risk för att nationer som Kina och möjligtvis Ryssland ska bli alltför stora aktörer på marknaden.

Hur Obama sköter sitt presidentskap återstår att se, allt folk tror att han kan göra, särskilt människor i Europa och framförallt Sverige, kommer inte Obama att kunna vända på. Irakfrågan är ingen lätt fråga och vad kommer reaktionerna bli och földerna av den minskade amerikanska närvaron? Hur kommer istället Afghanistan att förhålla sig till den ökade truppnärvaron och Europa till kravet från USA att ”hjälpa till”?

Nu låter det som om jag inte tycker om Obama alls, och tro mig det är inte sant. Men ni ska veta det att Obama är förmodligen inte den frälsare världen och USA suktat efter 8 år av Bush-styre.

Tidigt i vår tippade jag McCain som segrare i valet, och jag tror att han hade haft bättre chans om han inte valt Palin som VP-kandidat. Jag tror att Palin dock har farmtiden för sig, hon har nu gjort sig ett namn över hela USA, inte bara i Alaska och att hon kommer vara med i 2012 års republikanska primärval är redan givet, men om hon kommer att vinna dem återstår att se.

Obama, som förmodligen inte kommer att kunna leverera ett resultat motsvarande de höga förväntningar som ställts, kan få det svårt att bli omvald. Om han, som Magnus Betnér sa ”lever då”. Kanske riskerar han att falla offer för hatbrott, det finns fortfarande i de södra staterna ett stort agg mot afroamerikaner. Senast en president blev skjuten var det 1981 (Ronald Reagan) och senaste mordet var Kennedy 1963 (i Dallas, Texas – söder alltså). Hoppas att Obama klarar sig undan det och att vi istället får chansen att leva i en Bushfri morgondag och om Obama levererar drygt hälften av det som han förväntas leverera förtjänar han att bli omvald.

Jag vet inte om ni sett musikalen Annie, men det finns en scen där hon besöker presidenten (en version av F.D Roosevelt) och tillsammans sjunger de låten som ska ge hopp för framtiden.

”The sun’ll come out tomorrow, bet your bottom dollar that tomorrow – there’ll be sun”

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: